- Hoest niet, maar huf. - Drink water of slik met kracht. - Probeer gapen, neuriën of wangen opblazen. Hoestklachten die langer dan acht weken aanhouden noemen we chronische hoestklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak worden er veel onderzoeken uitgevoerd om erachter te komen waar het hoesten vandaan komt, als er in deze onderzoeken geen oorzaak is gevonden wordt u doorverwezen naar de logopedie. Hoesten is een reactie van het lichaam om de luchtpijp te beschermen, om te zorgen dat er niks in de longen kan komen. Maar bij chronisch hoesten hoest u zonder dat dit eigenlijk nodig is. Vaak komt het hoesten dan door een verkeerde ‘prikkelverwerking”, uw lichaam geeft uw hersenen seintjes dat u moet hoesten, terwijl dit helemaal niet nodig is. Als u op deze prikkel reageert met hoesten ‘leert’ u uw lichaam en uw hersenen dat het op deze prikkel moet reageren met hoesten. U krijgt de hele dag door (hoest)prikkels binnen. Normaal gesproken begint u nog niet met hoesten omdat deze prikkels niet groot genoeg zijn (ze liggen onder de prikkeldrempel), als u wel op deze prikkels reageert met hoesten verlaagt de prikkeldrempel (zie grafiek hieronder) en moet u steeds vaker hoesten. U gaat hierdoor dus ook alle lichtere prikkels meer voelen als een hoestprikkel. Hoesten, schrapen en kuchen kost de spieren in de keel heel veel kracht. De spieren raken overbelast en worden stijf, dit kan ook een prikkel geven om te hoesten. Ook de slijmvliezen raken geïrriteerd door het hoesten en kunnen daardoor meer slijm aanmaken. Daardoor komt u in de volgende cirkel terecht: Om er voor te zorgen dat het hoesten vermindert moet u anders gaan reageren op de hoestprikkel. Probeer om u niet over te geven aan het gevoel te moeten hoesten, kuchen of schrapen; probeer dit gevoel uit te stellen of een van de onderstaande technieken toe te passen: Mocht het met deze alternatieven nog niet lukken om het gevoel te moeten hoesten, kuchen of schrapen te onderdrukken, dan kunt u:
IN HET KORT:
Wat is chronisch hoesten?
Hoest-, kuch- en schraapadviezen:
Probeer verschillende temperaturen uit: drink warm water of laat een ijsblokje in uw mond smelten.
Slik met veel kracht, waarbij u de tong stevig tegen het gehemelte drukt.
Om dit te vergemakkelijken, kunt u 2 vingers per wang in de wangen plaatsen.
Gaap met de lippen op elkaar / mond gesloten.
Blaas, met uw wangen bol, lucht via een kleine opening uit de lippen.
Adem krachtig uit op een “ hù ”-klank alsof u een spiegel wil laten beslaan. Klik hier voor aparte informatie over huffen.
Tel tot 10 voordat u hoest (als de hoest dan nog nodig is)
Goed gedaan!
Via mijnFlevoziekenhuis.nl heb je nu toegang tot je medische gegevens. Op deze beveiligde website kun je ook je agenda bekijken, informatie teruglezen over je behandeling(en) en je telefoonnummer(s) en e-mailadres aanpassen. De website is geheel vernieuwd, mobiel-vriendelijk en goed te bekijken via je smartphone of tablet. Inloggen doe je met je DigiD.
Wil je meer weten? Bekijk dan de animatie, lees onze informatiefolder, of ga gelijk naar www.mijnflevoziekenhuis.nl.
OVERIGE INFORMATIE KNO:
Bij vragen kunt u met ons contact opnemen:
Poli KNO (route 45)
Tel.: 036-868 8821
Bereikbaar elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur